Посета министра просвете Научном клубу

15.10.2016.  Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је током своје посете Нишу, обишао Регионални центар за професионални развој запослених у образовању и том приликом обишао и Научни клуб. У Научном клубу је била реализација три  пројекта која су добила подршку Центра за промоцију науке кроз јавни позив за 2016.годину: “Моја савремена лабораторија”, “Моћ фотона” и "Физика на извол’те".


- У пројекту „Моја савремена лабораторија“ учествовало је 25 ученика првог и другог разреда специјалних одељења Гимназије “Светозар Марковић” Ниш, који су упознати са савременим училом под називом ЛабКит, који омогућава извођење лабораториских вежби из биологије, хемије и термодинамике уз помоћ ПЦ рачунара и сензора. Аутор и реализаотор пројекта је професорка математике Слађана Трајковић запослена у Техничкој школи "15. мај" у Прокупљу.

- Пројекат „Физика на извол’те“ има за циљ популаризацију научног метода кроз примере из физике. На радионицама су учествовали ученици гимназија "Стеван Сремац" и "9 мај" који су у тимовима спроводили експериментална истраживања задатих физичких феномена. Задаци за ученике били су отвореног типа уз могућност различитих приступа. Унутар тима ученици су функционисали као научна група: заједно су осмислили и спроводили експерименте и дискутовали о резултатима.Тимови су затим међусобно упоређивали и тумачили резултате симулирајући научну заједницу. Радионицу су водили аутори пројекта Александра Алорић и Владимир Вељић. Осим ове прве уводне радионице ученике очекују још 4 радионице у новембру, чиме ће ученици имати директан увид у методологију научног истраживања.

- Реализација пројекта „Моћ фотона“ почела је у Научном клубу 15.10. за 20 ученика нишких гимназија. Ученици су кроз радионице учили о значају разумевања коришћења обновљивих извора енергије, о карактеристикама соларних ћелија, подстицају проучавања светлости и разматрања друштвеног контекста научног открића. У оквиру пројекта биће реализована још једна радионица у оквиру које ће полазницо припремити и презентације својих активности за групу вршњака и одређени број наставника који ће у својству евалуатора присуствовати другој етапи пројекта. Аутор и реализатор пројекта је Ивана Круљ, професор физике.

 

 

IMG 0186 IMG 0188 IMG 0189 IMG 0191 IMG 0192 IMG 0194 IMG 0196 IMG 0200 IMG 0202 IMG 0209