Разноликости језика, дијалеката и наречја нишког краја

28.09.2018.  У оквиру богатог и разноврсног програма које је у сарадњи са партнерима у Недељи истраживача припремио Научни клуб РЦ Ниш, саму Ноћ истраживача посветили смо теми која се тиче разноликости језика, дијалеката и наречја нишког краја. Како дијалекат представља велико културно богатство и идентитет који желимо да сачувамо гости су нам били колумнисти и глумци који пишу, а врло често и говоре на дијалекту југа Србије. Разговарајући о овој теми и очувању старонишког дијалекта јавила се идеја за будућу сарадњу у коју би укључили ученике нишких школа и организовали такмичења ученика у писању кратких прича или позоришних представа на дијалекту југа Србије.

Учесници наше Ноћи истраживача били су: Стана Динић Скочајић која је прочитала своју причу "О старинским авлијама и мезетлуцима", Драгослав Петковић, колумниста часописа Стари Ниш који је читао је приче из своје збирке "Нишко зборење" и глумац Мирољуб Рики Недовић који је присутне водио кроз програм и упознавао их са разноликостима и лепотама старонишког дијалекта.

Како је изгледало кулинарско истраживање, појаснила нам је Врањанка Гордана Ристић, која је представила Кувар са старинским јелима јужне Србије, књигу рецепата која представљаја збирку аутентичних и традиционалних а већ помало заборављених јела југа Србије. Да се подсетимо укуса кухиње наших бака, помогла нам је Угоститељско туристичка школа у Нишу, чији су ученици и наставници припремили посну храну која се користила у овим крајевима током 20. века. Сви присутни гости били су у прилици да погледају изложбу у холу Регионалног центра "Наше наслеђе - где прошлост сусреће будућност, поводом обележавања Европске године културног наслеђа и да се послуже припремљеном храном.

Noc 1 Noc 2 Noc 3 Noc 4 Noc 5 Noc 6 Noc 7 Noc 8 Noc 9 Noc 10 Noc 11 Noc 12

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1