Европска ноћ истраживача

27.09.2019. После богате и садржајима испуњене недеље истраживача, у петак 27.09.2019. регионални центар је кренуо у реализацију саме Ноћи истраживача.
Предавање под називом "Културно наслеђе блиске прошлости Ниша", одржао је Хаџи Иван Реди - архитекта и председник Савета за културу града Ниша.
Професорка др Весна Станков Јовановић, редовни професор Департмана за хемију Природно - математичког факултета у Нишу је присутне, кроз предавање "Аналитичка хемија у служби проучавања културног наслеђа", упознала са тим колико је битно свеобухватно проучавање како би се одредила аутентичност, порекло и старост различитих облика културног наслеђа.
У оквиру ЕУ кутка присутни су упознавали праве научнице - професорке са Филозофског и Природно математичког факултета: др Јелисавету Тодоровић, др Гордану Ђигић и др Тању Цветковић, које су представиле европске пројекте у којима је учествовао и у којима учествује Филозофски факултет. Др Весна Станков Јовановић, са Природно-математичког факултета је причала своје искуство истраживачког рада на факултету и институтима у Паризу.
О пројектима Европске уније и о Еразмус + К1 пројектима мобилности за наставнике, веома занимљиво и сликовито говорили су тимови наставника из нишких средњих школа: 
Правно-пословна школа, прва школа у Нишу која је кренула у пројекте сарадње, размене и која за собом има десетине реализованих пројеката; Електротехничка школа "Мија Станимировић", из које су наставници школе говорили о искуствима мобилности у Словенији и Школа за основно и средње образовање "Царица Јелена", чији су наставници представили причу пројекта, од аплицирања до реализације.
Истовремено је, у холу Регионалног центра била постављена поставка "Ниш у 18 веку: Интеракција, квиз и ређање модела", која је ученицима приказивала Ниш у 18. веку и где су на картама ученици могли да повежу време, споменике и историјске личности из тога времена.
Око 19.00 часова у Парку знања Регионалног центра Ниш почели су часови за основце и средњошколце. 
Пристни су, уз помоћ проф. Иване Круљ са Високе школе примењених струковних студија у Врању и проф. Соње Шумоња из Електротехничке школе "Никола Тесла" у Нишу као и наставника Драгана Голубовића и његовог тима из ОШ "Вук Караџић" у Лесковцу и ОШ "8 септембар" из Власотинца, ходали су по цифрама броја Пи, решавали Архимедеову бележницу, возили Динамо бицикл, истраживали Паскалов трон, упознали се са радом Ветротурбине и учествовали у радионицама "Чаша чисте воде" , "Мистерија игре", "Репрограмирање прошлости" и "Кристални свет".


Све активности Регионалног центра Ниш у оквиру манифестације су биле одлично посећене. 
У оквиру манифестације Недеља/Ноћ истраживача учествовало је око 600 учесника, пре свих наставника и ученика.

zavrsnica 1 1 zavrsnica1
         zavrsnica3           zavrsnica4
zavrsnica 5 zavrsnica6
zavrsnica 7 zavrsnica8

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1