Одржано предавање "О идеји српске државности (1804-1918)"

21.2.2020. Регионални центар је у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Нишу, а поводом Дана државности Републике Србије, организовао предавање О идеји српске државности (1804-1918).
Предавач је био др Дејан Антић, доцент на Департману за историју, Филозоског факултета Ниш. 
Предавања са овом темом професор Антић је до сада одржао у родном Врању, Бујановцу, Лебану, Куршумлији, Медвеђи и Сурдулици.

Предавање су отворили гуслар Живота Плавшић са песмом о Мојковачком боју и директор Центра, Данијела Марковић, поздравном речи.
Професор Антић је присутнима говорио о историјском развоју српске државности, идеји која је почела да се уобличује 1804. године и која је 1918. са стварањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца изгубљена, пропуштена, а чега се последице по српски народ, због тога осећају и данас. Професор Антић је говорио о Начертанију Илије Грашанина, Стрењском уставу из 1835. године, Бакланским ратовима, Великом рату, као и о мало познатим догађајима из националне историје Срба.

Предавању су присуствовали студенти, професори и грађани, њих око 40.

Profesor Honeyview IMG 3157
Honeyview IMG 3159

Уплата котизације: 840-842668-41 без позива на број

Најава догађаја

 • ПОЗИВАМО ВАС ДА ПОПУНИТЕ УПИТНИК +

  На следећем линку је упитник припремљен за потребе Регионалног центра Ниш ради анализе ставова запослених у образовању о начинима и сврсисходности оваквих облика стручног усавршавања. Ваши одговори представљаће извор података који ће нама као Центру помоћи.

  Упитник је анониман.

  Хвала Вам на помоћи.

 • ПОСЕТИТЕ ПАРК ЗНАЊА У РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ НИШ +

  Посетите Парк знања у дворишту зграде Регионалног центра - Париске комуне бб (поред Општине Медијана) и играјте се у песку Архимедове бележнице и СИ школице, испробајте рад Галилејевог клатна и Фарадејевог тунела, седите на ексерима Факирове столице, упознајте се са 147 цифара броја Пи, покрените радио, пуњач за мобилни и лампу помоћу динамо бицикла и играјте Ботаничку слагалицу!
  Групне посете обавезно најавити ради обезбеђивања стручног водича најкасније 7 дана пре доласка. Да би посета парку била испраћена предавањем о експонатима група треба бити од најмање 40 особа, у супротном Парк можете посетити и о експонатима се информисати у сопственој режији. Најава на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 018/202-300.
  Цена улазнице за школе ван Ниша је 80 динара по ученику.

  IMG 1851IMG 1793IMG 1863IMG 1764IMG 1766Honeyview IMG 2318 (2)Honeyview IMG 2324 (2)

 • +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +

   

 • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje zavod za vrednovanje mreza copy CPN NIS unops  
 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1