Одржано предавање „БЕЗБЕДНОСТ МЛАДИХ НА ИНТЕРНЕТУ“

9.3.2020. У организацији Регионалног центра и Министарства за трговину, туризам и телекомуникацију Републике Србије, у просторијама Регионалног центра је одржано предавање „БЕЗБЕДНОСТ МЛАДИХ НА ИНТЕРНЕТУ“.
Предавање су реализовале Емина Брковић и Бојана Жујовић из Националног контакт центра за безбедност деце на интернету Србије и др Нада Тодоресков, клинички психолог. Предавању је присуствовало 100 директора, стручних сарадника и наставника из основних и средњих школа.

Присутни су на основу предавања које је поткрепљено бројним примерима сазнали о опасностима којима су изложени ученици који користе друштвене мреже. Већина деце у Србији, 86%, користи интернет свакодневно, а више од 30% пријављује онлајн узнемиравање. Деца из Србије су, према резултатима истраживања, прва у Европи која одлазе на састанке са особама које су упознали преко друштвених мрежа.

Национални контакт центар за безбедност деце на интернету основан је 27. фебруара 2017. године при Министарству трговине, туризма и телекомуникација, на основу Уредбе за безбедност и заштиту деце приликом коришћења информационо - комуникационих технологија коју је Влада Србије усвојила на предлог тог Министарства.
Центар пружа савете и информације о онлајн заштити најмлађих и прима пријаве угрожавања безбедности деце и младих на интернету путем бесплатног позива на број телефона 19833, дигиталне платформе „Паметно и безбедно“ и друштвених мрежа, као и путем презентација које организује у школама у Србији.

Највећи број пријава онлајн угрожавања деце у области високотехнолошког криминала тиче се напада предатора и злоупотребе личних података. О Нациноалном контакт центру можете више сазнати са линка https://pametnoibezbedno.gov.rs.

Honeyview IMG 3319 copy (2)
Honeyview IMG 3322Honeyview IMG 3325