Пројекат "Нишка тврђава-ризница историје и уметности - вођена авантура кроз тврђаву из угла домаћина - Историјског архива Ниш"

24.04.2023. Један од пројеката из годишњег програма рада Научног клуба, који је одобрен и финансиран од стране Центра за промоцију науке је пројекат "Нишка тврђава-ризница историје и уметности - вођена авантура кроз тврђаву из угла домаћина - Историјског архива Ниш". У пројекту учествују ученици нишких гимназија: Прва нишка гимназија "Стеван Сремац", Гимназија " 9.мај", Гимназија "Бора Станковић", Економска школа и Средња школа Житорађа.
Пројектом је предвиђена научна шетња која садржи обилазак тврђаве кроз 4 организоване и осмишљене туре и упознавање групе ученика средњих школа са потресним сведочанством цивилизацијске слојевитости тврђаве кроз векове и са сачуваним материјалним траговима који су нам дати на коришћење и чување.  Кроз овај пројекат 20 ученика средњих школа, на занимљив и интерактиван начин упознају се са знаменитостима тврђаве, сарађују са историчарима и вршњацима сличних интересовања. Циљеви пројеката су информисање ученика средњих школа о културно-историјским споменицима у комплексу нишке тврђаве, као и њиховом значају за будућност; едукација ученика о тврђави, њеном историјату и споменицима, обилазак и презентовање улоге Историјског архива и архивске грађе која се у њему чува.

Реализација пројекта започела је 24.04.2023. г., а тематске шетње су предвиђене за термине 8.,15. и 22 мај. Реализатори задужени за ову авантуру су професори историје запослени у Историјском архиву: Бобан Јанковић, Милутин Милтојевић, Наташа Раденковић и Нина Стојановић. За организацију ученика задужен је Владимир Јовановић, наставник историје из Економске школе.

Honeyview IMG 674a Honeyview IMG 6257e
Honeyview IMG aee6 Honeyview IMG e8895