Ноћ истраживача 27.09.2023.

У сусрет самој Ноћи истраживача, наставили смо са активностима у Научном клубу. Каква веза постоји између науке и уметности објаснила нам је проф др Снежана Јефтовић, са Департмана за хемију Природно-математичког факултета. Она је путем предавања и кроз постер презентацију "Синергија науке и уметности кроз лик и дело људи који су обележили епохе" оживела лик и дело људи који су били довољно радознали и храбри да смисле бриљантне, понекад сулуде идеје и теорије. Ти људи су обележили епохе и дали велики допринос друштву. Фасцинирани свестраношћу и ентузијазмом појединаца, не обазирући се на теорију да наука користи леву хемисферу мозга, а уметност десну, кроз предавање је приказан чудесан свет научника и уметника чији је живот прожимала симбиоза ове две области. Од многих који су своје животе украсили уметничким и научним радом, издвојили смо: Леонарда да Винчија – архитекту, проналазача, инжењера, вајара и сликара; Самјуела Морзеа - сликара и проналазача; Беатрикс Потер – књижевницу, илустраторку и миколога; Хеди Ламар - глумицу, инжењерку и проналазачицу; Александра Бородина – композитора, хемичара, лекара и универзитетског професора; Владимира Набокова – писца, преводиоца и ентомолога. За поменуте ствараоце, биће одштампани припремљени постери у боји (А3 формат) са занимљивостима, фотографијама и описима најзначајнијих периода из живота и рада.

Honeyview IMG 20230927 181801 Honeyview IMG 20230927 181720 Honeyview IMG 20230927 200317

Радионицама за ученике основних и средњих школа, наставили смо активности у склопу Недеље истраживача. „Игралиште вештачке интелигенције - где наука сусреће уметност” назив је радионице одржане у Научном клубу. Ова свеприсутна тема данас, окупила је око 80 ученика наших школа и кроз предствљање различитих апликација које могу да користе, ученици Гимназије "9.мај" приближили су ову тему ученицима основних школа, омогућивши им да испробају неке од занимљивих АИ апликација и потраже одговор на питања који се све алати могу употребити за учење? Где се АИ може наћи око нас и како се може искористити у уметности?
Вештачка интелигенција (АИ) има дубоку везу са уметношћу, јер омогућава стварање, интерпретацију и интеракцију са уметничким делима на начине који раније нису били могући. АИ се користи за стварање нових уметничких дела, и алгоритми дубоког учења и генеративни модели омогућавају креирање оригиналних дела која подсећају на радове познатих уметника или стварају потпуно нове стилове. АИ апликације за стварање уметничких дела на основу текстуалног уноса корисника представљају фасцинантан спој технологије и креативности. Ове апликације користе технике обраде природног језика како би претвориле речи и концепте из текста у уметничке композиције. Ова технологија омогућава уметницима, креативцима, па чак и лаицима да брзо и једноставно визуализују своје идеје, пружајући им инспирацију и алате за експериментисање са различитим концептима. АИ апликације за стварање уметничких дела представљају мост између речи и слика, отварајући врата за неограничену маштовитост и инспирацију. Који се све алати могу употребити за учење? Где се АИ може наћи око нас и како се може искористити у уметности?
Ученике је организовала професорка математике и информатике Аница Тричковић.

Honeyview 1695891330268 Honeyview 1695891330255
Honeyview 1695891330243