Реализован акредитовани семинар "Планирање превенције и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у образовно васпитним и васпитно образовним установама"

Акредитовани семинар Планирање превенције и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у образовно васпитним и васпитно образовним установама (кат.бр.123, област: Васпитни рад), који је при акредитацији подржао ЦСУ Ниш, реализован је у ОШ "1.мај" Вртогош - Врање, за наставнике школе у петак 20.10.2023. Семинар су реализовали аутори: Младен Јовановић и Валентина Андрејић Ристић.
Специфични циљеви семинара су: Упознавање са полазним основама за планирање превенције–законска регулатива и извори података (база података о евидентираним случајевима насиља и ризичним местима, резултати спољашњег вредновања и самовредновања, упитник Безбедност школског окружења, специф. установе, израда Индивид. плана заштите); Унапређивање квалитета самовредновања кроз идентификовање могућих дескриптора за оне индикаторе у оквиру стандарда 5.3. (У школи функционише систем заштите од насиља) и 2.1. (Установа је сигурна и безбедна средина); Унапређивање методологије за израду Плана превенције насиља и Индивидуалног плана заштите; Повећање осетљивости за предикцију могућих последица услед пропуштања корака у процедури и неблаговременог реаговања кад се насиље догоди.