Одржана радионица за едукацију Ромске заједнице у Србији

03.07.2021. У Регионалном центру је одржана радионица која је део пројекта политичке едукације Ромске заједнице у Србији, финансираног од фондације Rosa Luxemburg Foundation. Овај пројекат се спроводи већ десетак година, а поред Ниша пројекат се спроводи у Београду, Новом Саду и Бору. Програм се базира на представљању основа рада локалних самоуправа, мапирању и сагледавању проблема ромске заједнице на локалу, сагледавању проблема на које је могуће утицати кроз активну партиципацију грађана ромске мањине и покушају осмишљавања тактике и легалног начина указивања на постојање проблема и његово потенцијално решавање. Фокус овогодишње политичке едукације биће уперен на комуналне проблеме попут становања, снабдевања електричном енергијом и водоснабдевања. Указано је на важност организације на локалном нивоу и на примере успешних локалних борби, како регионалних тако и глобалних.
Предавачи за ову годину су Роберт Касумовић (активиста Форума Рома и члан редакције портала Машина) и Милош Баковић Јаџић (активиста Центра за политике еманципације).

Реализован семинар Умеће комуникације - "Како да говоримо и слушамо да би ученици хтели да нас чују и разговарају са нама"

1.07.2021. Регионални центар је изашао у сусрет наставницима који имају потребу за акредитованом обуком за предмет за Грађанско васпитање и по пети пут омогућио онлајн реализацију семинара Умеће комуникације - "Како да говоримо и слушамо да би ученици хтели да нас чују и разговарају са нама", кат.бр.171, област: Васпитни рад, 20 сати, Компетенцијa: K4 (за комуникацију и сарадњу); Приоритети: 4 (Јачање васпитне улоге образовно-васпитне установе кроз развијање програма превенције насиља, дискриминације, злостављања и занемаривања.
Семинар је на листи препоручених за наставнике Грађанског васпитања према Правилнику o врсти стручне спреме наставника. Циљеви семинара: Унапређивање васпитног рада наставника, стручних сарадника и васпитача развијањем вештина комуникацијe и сарадње које доприносе стварању подстицајне школске климе, превенцији непожељног понашања и конструктивном решавању проблемских ситуација. Семинар су реализовале ауторке Ирена Лободок Штулић и Милка Михаиловић, искусни психолози Удружења Психокод из Београда.

Honeyview Screenshot (83) 010721

Реализована радионица е-Портфолио наставника

30.06.2021. Радионица е-Портфолио наставника реализована је онлајн за наставнике Грађевинско - техничке школе Неимар из Ниша. Неке од обрађених тема на радионици биле су: Предности е-портфолиа; Основни кораци при изради е-портфолиа; Радна биографија.; Лична професионална филозофија; Упитник за самопроцену компетенција наставника; Годишњи извештај о стручном усавршавању и напредовању; Самопроцена ефеката рада; Спољашња процена ефеката рада; Стручно усавршавање 5-огодишњи циклус; Белбинов тест за самопроцену тимског рада наставника; Годишњи лични план професионалног развоја. На радионици је учествовао 21 наставник ове школе.
Обуку су реализовали предавачи Школе креативних вештина из Јагодине.

Одржан Тренинг “Традиционална јела и пића из заједничког прекограничног региона”

25.06.2021. Удружење „Прави корак“ из Медошевца организовало је Тренинг “Традиционална јела и пића из заједничког прекограничног региона”, за 20 учесника из Ниша и Ћустендила/Бугарска. Догађај је саставни део пројекта „Јачање капацитета за електронско учење у туристичком сектору прекограничног региона” (“E-learning capacity building in the tourist sector in cross-border region”), који се реализује у оквиру Бугарска - Србија ИПА прекограничног програма, а реализују га Удружење “Прави корак” из Медошевца и Привредна комора Ћустендила, Република Бугарска.
Основни циљ пројекта је подстицање учења у области туризма, јер су људски ресурси основа развоја ове индустрије. У складу са савременим трендовима треба приближити е-учење што већем броју заинтересованих учесника у овој области. Кроз пограничну сарадњу се развија и повезивање и размена добрих пракси у циљном региону.

Honeyview DSC00642 Honeyview DSC00658
Honeyview DSC00648 Honeyview DSC00644

Састанак представника тимова за стручно усавршавање и нишких школа са Регионалним центром

21.06.2021. У великој сали Регионалног центра одржан је састанак представника тимова за стручно усавршавање и нишких школа са директорком Регионалног центра Данијелом Марковић и чланом стручног тима Регионалног центра Вањом Маниташевић.
Тема састанка су биле процедуре за израду понуде семинара и реализацију средстава из градског буџета предвиђених за стручно усавршавање наставника, васпитача и стручних сарадника предшколских и школских установа са територије Града Ниша. На састанку је постигнут договор у вези процедура и обрасца за прикупљање потреба за стручним усавршавањем, а у складу са Закључком Градског већа Града Ниша од 02.06.2021. Састанку је присуствовало 36 координатора тимова за стручно усавршавање нишких основних и средњих школа.

Honeyview DSC00626 Honeyview DSC00634
Honeyview DSC00636 Honeyview DSC00639

Уплата котизације: 840-842668-41 без позива на број

Најава догађаја

 • Дечји научни камп 2021 +

  Дечји научни камп је спреман за нове авантуре! Од 2. до 13. августа, као и претходних година, спремили смо научна дружења, учења, игре и идеје које ћемо делити и стварати. Ове године, међутим, организовали смо хибридни дневни камп тако што ће се активности на кампу истовремено одвијати онлајн и уживо, у четири београдска парка. Док ће део деце бити на локацијама у Београду, остали ће бити свуда по свету!
  Ове године, један дан одвојили смо за геолошка и географска истраживања, други за изучавање историје, трећи биологије, а четврти астрономије. За ову прилику позвали смо наше угледне научнике и научнице да заједно са децом истраже и испробају методе и открића из својих лабораторија. Деца ће прикупљати и анализирати узорке, мапирати, документовати своја истраживања. Бавићемо се правим научним радом. А потом ћемо резултате истраживања претворити у приче које можемо да испричамо другима тако да лако разумеју и компликоване научне теме.
  Пријаве су електронске и обавезне на ЛИНКУ. Број деце за учешће уживо је ограничен на 20 и уколико број пријава премаши број места на кампу, предност ћемо дати деци која нису до сада учествовала у нашим програмима.
  Пријаве трају до 25. јула.

  https://elementarium.cpn.rs/u-centru/decji-naucni-kamp-2021/

  Honeyview DNK 3 1 2048x1365

 • Инфо-радионица "DEUTSCH LERNEN, DEUTSCHLAND KENNENLERNEN" +

  У организацији Goethe Instituta из Београда, 21.09.2021.од  17:00-20:30 часова у Регионалном центру Ниш биће одржана:
  ИНФО-РАДИОНИЦА "DEUTSCH LERNEN, DEUTSCHLAND KENNENLERNEN"
  Интересујете се за немачки и Немачку? Желите да сазнате како бесплатно можете учити и вежбати немачки на интернету, као и на шта посебно треба обратити пажњу уколико планирате живот и рад у Немачкој? У том случају је бесплатна инфо-радионица „Deutsch lernen, Deutschland kennenlernen“ права ствар за Вас.
  На радионици се обрађују теме попут новог закона о запошљавању стручне радне снаге из иностранства, начина информисања и припреме за живот и рад у новом окружењу али дајемо и конкретне савете како и на који начин бесплатно учити и вежбати немачки и припремити се за сертификате Goethe-Instituta.

  Информације и пријава:
  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 • ПОСЕТИТЕ ПАРК ЗНАЊА У РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ НИШ +

  Посетите Парк знања у дворишту зграде Регионалног центра - Париске комуне бб (поред Општине Медијана) и играјте се у песку Архимедове бележнице и СИ школице, испробајте рад Галилејевог клатна и Фарадејевог тунела, седите на ексерима Факирове столице, упознајте се са 147 цифара броја Пи, покрените радио, пуњач за мобилни и лампу помоћу динамо бицикла и играјте Ботаничку слагалицу!
  Групне посете обавезно најавити ради обезбеђивања стручног водича најкасније 7 дана пре доласка. Да би посета парку била испраћена предавањем о експонатима група треба бити од најмање 40 особа, у супротном Парк можете посетити и о експонатима се информисати у сопственој режији. Најава на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 018/202-300.
  Цена улазнице за школе ван Ниша је 80 динара по ученику.

  IMG 1851IMG 1793IMG 1863IMG 1764IMG 1766Honeyview IMG 2318 (2)Honeyview IMG 2324 (2)

 • +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +

   

 • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje zavod za vrednovanje mreza copy CPN NIS unops  
 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1