"Најновија истраживања у свемиру"

За 30 ученика свих нишких гимназија који учествују у пројекту "Питај и смишљај - развијање комуникативних вештина и мотивисаности младих кроз истраживања и разговоре са истакнутим Србима савременицима", у суботу 27.02.2021. реализован је други сусрет и у оквиру њега разговор са научником. Тема овог сусрета била је Најновија истраживања у свемиру , a о њој је говорио Душан Павловић, астрофизичар из Истраживачке станице Петница.
Током разговора ученици су слушали о Космологији као посебној науци; разјашњено је како изгледа наша слика и како се одређује старост свемира (Хаблово време); какве су званичне научне парадигме и шта је хоризонт догађаја у оквиру црних рупа. Душан Павловић је говорио и о томе како историјска дешавања утичу на развој науке, како функционишу дебате међу научницима на одређене теме и кроз научне радове и да ли човек може ултимативно да "колонизује" Месец и Марс.
Ученици су постављали питања у вези скорашњег спуштања ровера НАСА на Марс па је у одговорима на та питања научник говорио о испитивањима био-геолошких услова на Марсу и улози мисија за прикупљање података.
Током разговора утврђено је да су Космос, као и сама наука теме са непресушним информацијама; чуле су се ексклузивне информације о астрономији које се не уче на часовима те је један од коментара ученика на крају разговора био: паметно утрошених 120 минута.
Разговор је реализован путем интернета на Гугл Мит платформи, а ученици су уз иректно укључивање постављали питања. Пројекат се реализује као део планираних активности у оквиру Годишњег програма Научног клуба.
Разговор је усмеравала Милица Вучковић, аутор пројекта, која је била у улози модератора.

Honeyview pitaj i smišljaj 2 screenshot

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1