Одржане радионице у организацији "Млади амбасадори"

У Центру за стручно усавршавање Ниш од 19.04. до 21.04.2024. Фонд за културу младих Западног Балкана – Млади амбасадори одржао је презентацију пројекта и активности „Лабораторија за културне руте“ у реалицазији Регионалне канцеларије за сарадњу младих. Фонд за културу младих Западног балкана намењен је за младе културне практичаре и омладинске организације у области културе. Регионална канцеларија за сарадњу младих (РИЦО) је међувладина организација која управља и промовише регионалну и међукултурну сарадњу младих људи унутар и међу друштвима Западног Балкана. РИЦО програм се фокусира на стварање могућности за младе људе да се укључе у активности које граде међусобно разумевање и помирење у грађанском, друштвеном, образовном, културном и спортском домену. РИЦО иницира и учествује у креирању политике и залаже се за реформу. Пројекат има за циљ да подржи културни активизам младих и креативна решења за хитна друштвена и политичка питања на Западном Балкану. Пројекат подржава немачко Савезно министарство иностраних послова а спроводи га РИЦО.
Дневни ред првог дана био је: Радионица: Мапирање и креирање културних рута, говорник: Ненад Роквић, Удружење туристичких водича Ниш; Радионица: Како промовисати ликовно културно наслеђе? ,говорник: Ардиола Аликај, председница НАТГА (Национално удружење албанских туристичких водича); Практични рад – формирање три групе и почетак рада на њиховим рутама.
Дневни ред другог дана био је: Обилазак најважнијих места Ниша са водичем; Време за менторе: ментори који раде са тимовима на њиховим рутама и мапирању заједничког културног наслеђа региона (тимови су позвани да пошаљу описе и фотографије својих развијених рута до поноћи тог дана).
Дневни ред трећег дана био је: Презентација рута осталим учесницима и стручној комисији (заинтересоване стране које се баве туризмом и културном баштином). Тимови ће имати недељу дана да пошаљу побољшане руте на основу коментара комисије.
У овом догађају је учествовало 20 учесника из Албаније, Северне Македоније и Србије.

Honeyview DSC03341 Honeyview DSC03345