Пројекат: Мурал - Наука кроз уметност 2

У Научном клубу Ниш завршена је реализација пројекта „Мурал - наука кроз уметност 2“ из годишњег програма рада клуба за 2022/2023 годину, који је наставак пројекта из предходне године. Резултат пројекта показује да су спољашњи зидови зграде Центра за стручно усавршавање у Нишу, улепшани муралима који показују да су видљиве границе до којих наука може да објасни уметост, али и да ће увек постојати граница до које се уметничка инспирација може приближити науци.
Ученици Уметничке школе су под менторским радом наставника Невене Стефановић, имали прилику да учествују у реализацији осликавања зидне слике која се налази у јавном простору. Кроз пројектне активности урађена су истраживања, рад на припреми скица и реализацији идејног уметничког решења, која су обликовали, али и реализовали у јавном простору чији су корисници ученици основних и средњих школа, поштоваоци науке и уметности, али и остали посетиоци и пролазници. Пројекат је имао за циљ повезивање сазнања из општеобразовних предмета (математика, биологија, физика, хемија) сликом која је визуелна представа научних података, али и средство бољег разумевања и учења обликованих у ликовну целину.
Научна достигнућа, разумевање и међусобне утицаје науке и уметности са освртом на животну средину и њену заштиту у синергији ликовног, уметничког обликовања узеле су ученице III разреда са смера ликовни техничар: Теодора Илић, Вања Нешовић, Милица Ивковић, Ања Пешић, Љубица Ракић, а придружила се и Анастасија Николић из IV разреда истог смера.

Honeyview DSC03336 Honeyview DSC03225
Honeyview DSC03339 Honeyview DSC03330
Honeyview DSC03210 Honeyview DSC03206
Honeyview DSC03331 Honeyview IMG 20240424 122727