Одржана прва конференција Мреже РЦ и ЦСУ Србије - "Улога директора у процесу образовања"

final banner - cirilica-m

Промене у образовним сестемима широм света, односно промене циљева образовања неизбежно утичу на запослене у образовању и на њихове улоге и одговорности у школи, али и систему уопште. Како би се ученици подстакли, мотивисали да уче и постижу боље резултате, неопходно је редефинисати одговорности запослених у школи, односно прецизирати улоге школских лидера. Од школских лидера се очекује да играју кључну улогу у образовним системима у којима државне политике стварају нове изазове, нарочито када се говори о децентрализацији и расподели формалних и неформалних улога и одговорности лидерства на све чланове школске заједнице (наставници/васпитачи, стручни сарадници, административни радници, директори, ученици, родитељи), али и шире заједнице, како би се удруженим снагама постигли циљеви и визија образовања, али и саме школе/установе.

Тема школског лидерства (менаџмента) је последњих година веома актуелна како у свету, тако и код нас. Задужења и компетенције директора су од 2013. године прописане Стандардима компетенција директора установа образовања и васпитања, те је Мрежа РЦ и ЦСУ Србије (даље у трксту: Мрежа) вођена овим документом и тренутним стањем у образовању у Републици Србији иницирала организацију Прве конференције за директоре основних, средњих школа и предшколских установа, под називом „Улога директора у процесу образовања“. Конференција је одржана у Врњачкој Бањи, у периоду од 25. до 27. маја 2015. године.

Теме конференције сачињене су на основу Стандарда компетенција директора установа образовања и васпитања, те су обухватиле готово свих шест области рада директора. С обзиром на то да је ово прва конференција за директоре у организацији Мреже, циљ је био дотаћи се свих актуелних тема које се тичу руковођења и унапређивања рада установа и школа. Тако, неке од тема конференције су биле: развој културе лидера, менаџмент квалитета и стандардизације у образовању, професионални развој запослених у образовању (стручно усавршавање), праћење квалитета рада школе/установе, унапређивање сарадње школа и факултета; унапређење сарадње са родитељима/старатељима, органом управљања, синдикатом, широм заједницом, локалном средином, проширена делатност школа/установа.

Предавачи и излагачи на првој конференцији били су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завода за унапређивање образовања и васпитања, Филозофског факултета, Факултета организационих наука у Београду, Факултета техничких наука у Чачку, Пословног факултета у Београду, Привредне коморе Србије, Агенције за НТЦ, као и представници Заједница средњих стручних школа.

Имена предавача и излагача, као и њихове презентације можете преузети ОВДЕ.

Питања и одговоре можете погледати ОВДЕ.

konferencija-mreze(5)

konferencija-mreze(7)

konferencija-mreze(13)

konferencija-mreze(23)

DSCN4814 resize Konferencija Mreze RC i CSU Srbije - V.Banja 2015 (127) resize Konferencija Mreze RC i CSU Srbije - V.Banja 2015 (269) resize

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1