Пример добре праксе из школске библиотеке Основне школе „Бранко Миљковић“

5.12.2018. У Регионалном центру за професионални развој наставника представљен је пример добре праксе из школске библиотеке Основне школе „Бранко Миљковић“ у Нишу, аутора, професора српског језика и библиотекара, Драгане Пешић Главашевић. Поводом 100 година од пробоја Солунског фронта у овој школској библиотеци организована је промоција романа Милијане Јовановић „Одјек који се памти“ по коме је цео програм добио назив, а који је под истим називом, Драгана Пешић Главашевић заједно са ученицима, пред бројном публиком поновила у Регионалном центру.

Ученици од другог до седмог разреда школе су озбиљно и надахнуто пренели присутнима слике страдања српске војске и српског народа у Првом светском рату. Аутор књиге "Одјек који се памти", Милијана Јовановић, такође учесница у програму, читала је одломке из своје књиге. Презентацији примера добре праксе присуствовали су директори, наставници, ученици, родитељи, њих 80.

deca 1 deca 6 deca 4 deca 5 deca 3

Клуб беба, мама и трудница

2.12.2018. У Регионалном центру, у организацији Клуба беба, мама и трудница из Ниша, реализовано је предавање о трудноћи (први, други и трећи триместар), порођају, анестезији и епидуралу, новорођенчету, када креће лактација, како почети дојење, на шта треба обратити пажњу код дојења, колико је млека потребно беби у првим данима живота, када крећу грчеви и како помоћи беби и прве контроле одојчета. Психолог је говорио о психофозичкој припреми и о стању породиље када се први пут сусреће са бебом.

Предавачи су били: др Дејан Митић, гинеколог, ординација Цицониа, Ниш; др Невена Стојановић, педијатар-неонатолог, ординација Неоми, Ниш и Јелена Јанић, дипломирани мастер психолог- психотерапеут, Ниш. Предавању је присуствовало 50 мама и трудница.

klub 1 klub 2 klub 3 klub 4

Почела реализација пројекта "МИСЛИ"

1.12.2018. У Регионалном центру је почела реализација пројекта "МИСЛИ". Пројекат "МИСЛИ" је подржан од стране Регионалног центра по Јавном позиву Центра за промоцију науке и један је од изабраних пројеката за реализацију. Пројекат “Мисли" има за циљ развијање свести код ученика о важности теорије и праксе. Рад на пројекту ће развити креативност и упознати ученике са научним методама рада кроз истраживање. Пројекат треба да подстакне осамостаљивање ученика у раду, да их научи да поставе хипотезу и испитају појаве које могу бити њена потврда или негација, да користе различите методе како за рад тако и за писање научног рада. Пре свега ће се помоћи ученицима да сами препознају или уоче неку појаву, да самостално одреде методе којима ће је испитивати и пратити резултате кроз одређене лабораторијске услове.

Првој радионици је присуствовало 17 ученика. Реализатори радионице биле су Нена Стојановић, професор хемије у Основној школи "Стефан Немања" и Снежана Мишић, професор хемије у Основној школи "Вожд Карађорђе" у Нишу.

misli 1 misl 8 misli 2 misli 4

Реализован семинар "Планирање превенције и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у образовно-васпитним и васпитно-образовним установама"

1.12.2018. У Основној школи "Учитељ Таса" је за део колектива школе реализован акредитовани семинар број 56: "Планирање превенције и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у образовно-васпитним и васпитно -образовним установама" (1 дан, 8 бодова). Семинар је реализован за колектив школе, а реализатори су били Младен Јовановић, професор информатике ОШ "Мирослав Антић" у Нишу и Милена Младеновић, професор разредне наставе у ОШ "Учитељ Таса" у Нишу. На семинару су обрађене следеће теме: Самовредновање квалитета безбедности у школи; База података, Оквир за израду плана превенције; Модел годишњег планирања; Реаговање кад се деси насиље.
Семинар је за наредне 3 школске године један од 16 подржаних семинара Регионалног центра Ниш.

Oдржана неакредитована обука „Емоционални доживљај циљне ситуације учења на часу“

1.12.2018. У Регионалном центру одржана неакредитована обука „Емоционални доживљај циљне ситуације учења на часу“. На обуци су обрађене теме: Креативни поступци буђења позитивних емоција на наставном часу; Емоционална компонента наставе; Без емоција нема стварања... Прегеледно излагање о емоционалном доживљају циљне ситуације учења на наставном часу; Међузависност наставничких и ученичких емоција: Могућности и границе у стварању инитензивних позитивних емоција на наствном часу; Неке типичне грешке у припремању ученика за обраду нових наставних садржаја;
Присуствовало је 10 наставника. Обуку је реализовао др Јовица Ранђеловић, професор педагогије у пензији.

emoc 1 emoc 2

Реализован семинар "Коришћење рачунара за припрему ефективније наставе"

1.12./2.12.2018. у организацији Регионалног центра, акредитовани семинар "Коришћење рачунара за припрему ефективније наставе" ( кат.бр. 318, компетенција К2, приоритет П1), имао је током викенда две реализације. Прва реализација на којој су учествовала 23 наставника, била је у Гимназији "9 мај". Друга реализација одвијала се у рачунарској учионици Регионалног центра и у овој групи је било 11 наставника из Зајечара, Бруса и Ниша.
Семинар су реализовали Ивана Новаковић, Душан Којић и Ђорђе Шарчевић. Циљеви овог семинара су: Проширивање знања наставника за рад са основним ИКТ средствима у настави; Развијање вештина за реализацију квалитетније и садржајније наставе; Подстицање наставника за коришћење савремених Интернет алата у настави и правилно претраживање интернета.

racun 3 racun 4 racun 1 racun 2

Уплата котизације: 840-842668-41 без позива на број

Најава догађаја

 • ПОСЕТИТЕ ПАРК ЗНАЊА У РЕГИОНАЛНОМ ЦЕНТРУ НИШ +

  Посетите Парк знања у дворишту зграде Регионалног центра - Париске комуне бб (поред Општине Медијана) и играјте се у песку Архимедове бележнице и СИ школице, испробајте рад Галилејевог клатна и Фарадејевог тунела, седите на ексерима Факирове столице и упознајте се са 147 цифара броја Пи!
  Групне посете обавезно најавити ради обезбеђивања стручног водича најкасније 7 дана пре доласка. Да би посета парку била испраћена предавањем о експонатима група треба бити од најмање 40 особа, у супротном Парк можете посетити и о експонатима се информисати у сопственој режији. Најава на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на телефон 018/202-300.
  Цена улазнице за школе ван Ниша је 80 динара по ученику.

  IMG 1851 IMG 1793 IMG 1863 IMG 1764 IMG 1766

 • +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Понуда акредитованих семинара за октобар/новембар/децембар 2018. године +

 • Састанак Актива грађанског васпитања +

  11.12.2018, са почетком у 13.00 часова у Регионалном центру биће одржан Актив наставника који предају грађанско васпитање у основним и средњим школама.

 • Састанак Актива наставника географије основних и средњих школа града Ниша +

  12.12.2018. у 20.00 часова Састанак Актива наставника географије основних и средњих школа града Ниша у Регионалном центру

 • Регионални актив наставника економске групе предмета +

  Регионални актив наставника економске групе предмета биће одржан у петак, 14. децeмбра 2018. године, са почетком у 19 сати у Регионалном Центру Ниш.

  Дневни ред актива:

  Заједнички део:

  1. Општа питања у настави економске групе предмета
  2. Стручно усавршавање наставника економске групе предмета
  3. Даље формирање подактива у одвиру актива економске групе предмета
  4. Успостављање сарадње са локалном заједницом

  Статистика:

  1. Формирање заједничких задатака из Статистике
  2. Организација ревијалних такмичења из Статистике
  3. Разно

  ВПД:

  1. План рада за наредну школску годину
  2. Рад на усвајању заједничких критеријума за рад у ВПД

  Рачуноводство:

  1. Конституисање актива рачуноводства

 • Неакредитована радионица „Специфичности у раду са децом жртвама и сведоцима кривичних дела“ +

  Регионални центар 15.12.2018. (субота) од 10.00 до 12.00 организује неакредитовану радионицу „Специфичности у раду са децом жртвама и сведоцима кривичних дела“. Радионица је намењена стручним сарадницима, учитељима, наставницима. Котизација износи 500,00 динара а учесници добијају потврду о сталном стручном усавршавању на 2 сата (Правилник о сталном стручном усавршавању и напредовању у звања наставника, васпитача и стручних сарадника, "Сл.гласник број 48/18")

  О радионици: Деца жртве и сведоци кривичних дела представљају једну од најосетљивијих група са којом се психолози, педагози, просветни радници, социјални радници, неуропсихијатри, правници могу срести у раду. Која су посебна знања и вештине у раду са овом групом, како их стећи и применити, једна је од тема предавања. У току предавања обухватиће се следеће теме: који су највећи страхови деце у току самог судског поступка, како умањити последице секундарне виктимизације, а једна од најзанимљивијих тема је како узети валидан исказ од малолетног лица. Просветни радници представљају јако битну карику у разоткривању многих кривичних дела извршених над децом.
  О предавачу: Марија Марковић, дипломирани психолог , радила је на неколико пројеката у склопу Дома за децу и омладину „Душко Радовић”, Геронтолошког центра, Специјалистичке психијатријске ординације „Анима Плус”, као и удружења „Даун” из Ниша. Поседује лиценцу за рад у социјалној заштити и радила је као волонтер на пословима саветника за хранитељство. Има богато искуство у раду са децом ометеном у развоју, лицима са психијатријским потешкоћама и дементном популацијом. Радила је и са децом жртвама насиља, припремајући их за судске поступке и водећи са њима интервјуе са циљем добијања квалитетног исказа.

  Пријавни лист   Агенда

 • Неакредитована радионица "Како да помогнете ученицима да развијају емпатију и саосећање" +

  Нови термин 21.12.2018 (петак) 18.30 - 20.00

  Регионални центар у децембру организује неакредитовану, бесплатну радионицу: "Како да помогнете ученицима да развијају емпатију и саосећање". Циљна група: наставници и стручни сарадници основних и средњих школа. На радионици биће приказан:
  Практичан приказ веб-алата којима можете помоћи ученицима да развијају емпатију (пожељно направити налог на outlook.com ако немате мејл који се завршава на @hotmail.com ili @outlook.com ili @live.com )

  Пријављивање до 19.12.2018. на пријавном листу у прилогу, пријаве слати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Број места ограничен на 30Учесници добијају потврду о стручном усавршавању у установи на 2 сата (Правилник о сталном стручном усавршавању и напредовању у звања наставника, васпитача и стручних сарадника, "Сл.гласник број 48/18")

  Пријавни лист

 • Семинар у децембру - "Употреба мобилних апликација за побољшање квалитета наставе и учења: Паметни телефон као наставно средство 21. века" +

  16.12.2018. У Регионалном центру реализује се акредитовани семинар број 331 "Употреба мобилних апликација за побољшање квалитета наставе и учења: Паметни телефон као наставно средство 21. века " (1 дан, 8 бодова). Котизација износи 2100,00 . Када наставник, васпитач или стручни сарадник сам сноси трошкове доласка на семинар, котизација се умањује за 10%. За школу/установу за 30 учесника семинар је 44.000,00 динара. Више о семинару у прилогу.

  Циљна група:
  - наставник разредне наставе
  - наставник предметне наставе – основна школа
  - наставник предметне наставе – гимназија
  - наставник општеобразовних предмета – средња стручна школа
  - наставник стручних предмета – средња стручна школа
  - наставник у школи за образовање ученика са сметњама у развоју
  - наставник у школи за образовање одраслих
  - наставник општеобразовних предмета у средњој уметничкој школи (музичке балетске ликовне)
  - наставник стручног предмета у основној/средњој уметничкој школи (музичке балетске ликовне)
  - наставник изборних и факултативних предмета
  - васпитач у предшколској установи
  - медицинска сестра – васпитач
  - васпитач у дому ученика
  - стручни сарадник у предшколској установи
  - стручни сарадник у школи
  - сарадник (педагошки  андрагошки асистент и помоћни наставник)

  Пријављивање до 6.12.2018. на пријавном листу у прилогу. Пријаве слати на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  Пријавни лист     Понуда     Презентација

 • Семинар у децембру - "Планирање превенције и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у образовно-васпитним и васпитно-образовним установама" +

  22.12.2018. У Регионалном центру реализује се акредитовани семинар број 56 "Планирање превенције и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у образовно-васпитним и васпитно-образовним установама" (1 дан, 8 бодова). Котизација износи 2100,00. Када наставник, васпитач или стручни сарадник сам сноси трошкове доласка на семинар, котизација се умањује за 10%.За школу/установу за 30 учесника семинар је 44.000,00 динара. За школу/установу за 30 учесника семинар је 44.000,00 динара. Више о семинару у прилогу.

  Циљна група:
  - наставник стручних предмета – средња стручна школа
  - наставник у школи за образовање ученика са сметњама у развоју
  - наставник у школи за образовање одраслих
  - наставник општеобразовних предмета у средњој уметничкој школи (музичке балетске ликовне)
  - наставник стручног предмета у основној/средњој уметничкој школи (музичке балетске ликовне)
  - наставник изборних и факултативних предмета
  - васпитач у предшколској установи
  - медицинска сестра – васпитач
  - васпитач у дому ученика
  - стручни сарадник у предшколској установи
  - стручни сарадник у школи
  - сарадник (педагошки андрагошки асистент и помоћни наставник)

  Пријављивање до 12.12.2018. на пријавном листу у прилогу. Пријаве слати на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  Пријавни лист   Понуда   Презентација

 • Семинар у децембру - "Индивидуализација наставе уз уважавање разлике у стиловима учења ученика" +

  27 и 28.12.2018. У Регионалном центру реализује се акредитовани семинар број 446 "Индивидуализација наставе уз уважавање разлике у стиловима учења ученика" (2 дана, 16 бодова). Котизација износи 4000,00, за школу/установу за 30 учесника семинар је 74.000,00 динара. Када наставник, васпитач или стручни сарадник сам сноси трошкове доласка на семинар, котизација се умањује за 10%. Више о семинару у прилогу.

  Циљна група:
  - Наставник стручних предмета - средња стручна школа
  - наставник у школи за образовање ученика са сметњама у развоју
  - наставник у школи за образовање одраслих
  - наставник стручног предмета у основној/средњој уметничкој школи (музичке,балетск,еликовне)
  - наставник изборних и факултативних предмета
  - стручни сарадник у школи
  - сарадник (педагошки андрагошки асистент и помоћни наставник)

  Пријављивање до 17.12.2018. на пријавном листу у прилогу. Пријаве слати на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  Пријавни лист   Понуда   Презентација

 • Семинар у јануару - "Настава усмерена на развијање компетенција ученика" +

  12.01.2019. Регионални центар организује акредитован семинар број 502 "Настава усмерена на развијање компетенција ученика" (општа питања наставе). Семинар је подржало Друштво историчара Србије „Стојан Новаковић“. Семинар се бави општим питањима наставе и обухвата поред наствника историје и остале наставнике, учитеље као и стручне сараднике из основних и средњих школа. Предавачи на семинару су Бојана Стевановић и Саша Анђелковић. Котизација износи 2500,00 динара. Пријављивање на пријавном листу у прилогу до 2.1.2019. Понуда семинара са сатницом у прилогу.

  Пријавни лист   Понуда   Програм

 • 1
 
cacakkanjizakikindakragujevackrusevacleskovacsabacsmederevouzicenovi pazarknjazevac