Дан науке у Србији: додељена признања за пројекте популаризације науке

11.07.2024. Дан науке у Србији и дан рођења Николе Тесле, ове године Центар за промоцију науке обележио је у Ботаничкој башти "Јевремовац". Том приликом додељена су признања добитницима финансијске подршке за најбоље пројекте и популаризацију науке. За финанасирање је одобрено 44 пројекта, а пријаве су обухватиле широк спектар тема, од СТЕМ области, вештачке интелигенције, преко изазова локалних заједница до зелених тема и питања одрживости.
Наука има дубок утицај на све наше животе, она покреће друштво и улагање у науку се увек исплати поручила је у видео поруци др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација. На крају свечаности, званице су могле погледати изложбу "Биљке рудари", сачињену од панела постављених на стакленик ботаничке баште, која је финансирана по јавном позиву ЦПН. Испред Научног клуба Ниш, додели признања присуствовала је Јелена Анђелковић, координартор клуба.

Honeyview IMG 83d6a7f2 Honeyview IMG 560f74ca3
Honeyview 1 2 2048x1365 copy Honeyview IMG 20240712 (2)

Састанак удружења наставника технике и технологије Србије

05.07.2024. Удружење наставника технике и технологије Србије одржало је састанак са нестручним наставницима технике и технологије. Разлог држања састанка је информисање колега како да се преквалификују нестручна лица са територије Ниша, која изводе наставу технике и технологије и да буду стручна. Састанку је присуствовало 32 наставника.

Honeyview DSC03595 Honeyview DSC03597
Honeyview DSC03599 Honeyview DSC03596

Одржана летња школа „Niš School 2024: Information, Noise and Physics of Life“

17.06 – 28.06.2024. У Центру за стручно усавршавање одржана летња школа „Niš School 2024: Information, Noise and Physics of Life“, у организацији Абдус Салам интернационалног центра за теоријску физику ИЦТП (Трст, Италија), Математичког Института САНУ (Београд, Србија) и Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу (Ниш, Србија). Као интегрални део летње школе одржана је и мeђународна конференција под називом: „Information, Noise and Physics of Life“, од 21. до 24. jуна.
Статистичка физика и теорија информација имају све присутну улогу у истраживању наука о животу и сложених система. Међусобна игра ових истраживачких области представља јединствену основу за анализу стварних биолошких система, као што су активна материја и регулаторни системи гена, који су обично далеко од равнотеже и под снажним утицајем флуктуација и буке. Поред тога, синергија статистичке физике и теорије информација пружа моћне алате за анализу метода закључивања и оптимизације које су у срцу вештачке интелигенције.
Теме Niš School 2024 биле су: Теорија информација и основе ентропије; Основи статистичке механике; Физика ван равнотеже; Статистичка физика у биоинформатици; Активна материја у биолошким системима; Статистичка физика машинског учења.
Крајњи циљеви школе су проширење међународне сарадње и размена научних и стручних знања и искустава, као и промовисање активне интеракције између студената и истраживача из развијених земаља и земаља у развоју.
Овај догађај био је финансиран од стране Абдус Салам Интернационалног центра за теоријску физику и Министарства науке, технолошког развоја и иновација, окупио је преко десет предавача са реномираних светских научних институција као што су Универзитет у Сорбони (Француска), Тата институт за фундаментална истраживања (Индија), СИССА Институт (Италија), Универзитет у Мадриду (Шпанија), Универзитет у Вирџинији (САД), МекГил Универзитет (Канада), као и предаваче са Абдус Салам интернационалног  центра за теоријску физику (Италија), Колимбије, као и студенти Универзитета у Нишу који су имали јединствену прилику да остваре контакте са колегама из целог света и да уз помоћ водећих светских предавача усаврше своја знања из теорије информација, статистичке физике, биофизике и машинског учења.
Церемонији отварања овог догађаја присуствовали су државни секретар Проф. др Мирослав Трајановић, Декан Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу, Проф. др Нико Радуловић, Председник српског друштва за механику, Проф. др Славољуб Симић, преставник југоисточне мреже за теоријску физику СЕЕНЕТ, Проф др Драгољуб Димитријевић и помоћница градоначелнице града Ниша, Јелена Митић, а онлајн укључења су имали директор Абдус Салам интернационалног центра за теоријску физику и помоћник директора Унеска, Атиш Даболкар, ИТЦП носилац активности, др Едгар Ролдан и директор Математичког института САНУ Проф. др Зоран Огљеновић.
Присуствовало је 20 студената докторских наука из Румуније, Марока, Индије, Македоније, Бразила, Немачке, Аргентине, Француске, Италије, Шпаније, Енглеске и Колумбие и професори са факултета из Ниша и Београда.

Honeyview IMG 9329b66 V Honeyview IMG 70608ec4 V
Honeyview IMG 4b1458 V Honeyview IMG 4964903 V
Honeyview DSC03578 Honeyview DSC03584

Одржан семинар на тему: Обрачун зарада и других примања; Успостављање интерне финансијске контроле код корисника јавних средстава

21.06.2024 У Центру за стручно усавршавање Ниш одржан је семинар „Неправилности установљене у извештајима државне ревизорске институције и предлози решења на подручју обрачуна зарада, других примања, пописа, интерне ревизије, ПДВ-а и ФУК-а код корисника јавних средстава“  у организацији Центра за одржив локални и регионални развој. Дневни ред семинара био је: Обрачун зарада и других примања; Успостављање интерне финансијске контроле код корисника јавних средстава: Систем ФУК и Интернa ревизија; Попис имовине и обавеза; Порез  на додату вредност код директних и индиректних КЈС. Циљ семинара био је да укаже на најчешће неправилности у раду корисника јавних средстава које је кроз своје извештаје индентификовала Државна ревизорска институција. Дат је предлог решења на подручју обрачуна зарада, других примања, пописа, интерне ревизије, ПДВ-а и ФУК-а. Представљена је корист које руководиоци и запослени имају од адекватног успостављања и на који начин препоруке интерне ревизије доприносе унапређењу пословања и остваривању циљева корисника јавних средстава. Предавачи су били: др Ненад Нихаиловић, професор Академије струковних студија, Западна Србија, консултант у јавном и приватном сектору из области рачуноводства, финансија и пореза и Марко Матић МА, овлашћени интерни ревизор у јавном сектору, консултант за област јавних финансија, интерну ревизију и ФУК. Семинару је присуствовало 22 руководиоца и запосленa код корисника јавних средстава (именовани руководиоци као и чланови радне групе за успостављање и развој система ФУК-а, интерни ревизори као и руководиоци и запослени на финансијско-рачуноводственим пословима).

DSC03590 (2) DSC03587 (2)

Обука у организацији Каритас Србије - „Страх од јавног наступа и како га савладати“

15.06.2024. У Центру за стручно усавршавање Ниш одржана је обука  „Страх од јавног наступа и како га савладати“ у организацији Caritas Srbije. Дневни ред обуке био је: Шта је јавни наступ и због чега нам је потребан; Страх од јавног наступа и како га савладати; Невербална комуникација-како овладати правилима; Практична вежба-Јавни наступ (примена наученог). Предавачи су били: Јован Ђорђевић, комуниколог и новинар. Обуци је присуствовало 25 незапослених особа од 15-30 година.

20240619 223717 (2) 20240619 223905 (2)

Одржан тренинг у организацији "Групе 484"

13.06.-15.06.2024. У Центру за стручно усавршавање Ниш одржан је тренинг „Јачање сарадње између ученичких парламената“ у организацији Групе 484 у сардњи са организацијом „Наш град, Наше школе“ и службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.
Први дан: Зашто смо на тренингу – представљање програма, учесника семинара, супервизора, тренерског тима и договор о заједничком раду; Тајни пријатељи.
Други дан: Интеграција “Пронађи оног ко...“; Моје медијско окружење; Моје медијско окружење - презентација; Радионица: „Ебигејл“; 10 правила за безбедно понашање на интернету; Квиз.
Трећи дан: Ученички парламент у акцији; Примери добре праксе заједничких акција; Радионица: „Улога ученичких парламената и креирање заједничких акционих планова“; радионица: „Акцијање – представљање заједничких акционих планова“; Радионица за затварање: „Шта носим са собом“ + тајни пријатељ.
Предавачи су били: Сања Стаменковић и Јелена Ранђеловић, тренери Групе 484. На тренингу је учествовало 26 ученика средњих школа из Прешева, Бујановца, Медвеђе и Врања.

Honeyview DSC03570 Honeyview DSC03572

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1