Пројекат „Метеогеџет“

У Научном клубу, кренула је реализација пројекта одобреног по јавном позиву Центра за промоцију науке за 2022. годину. Пројекат „Метеогеџет“ је намењен ученицима средњих школа и гимназија и  замишљен  је као низ радионица које се састоје од предавања и практичног рада. На првој радионици, која је одржана 20.04.2023.г. ученици су учили о климатским променама, важности прикупљања података о метеоролошким елементима, као и о обновљивим изворима енергије.
Друга радионица, реализована је 21.04.2023.г. на којој је ученицима представљен Raspberry Pi рачунар и упознати су са са могућностима његове примене. Ови рачунари се користе за програмирање и изградњу мале самоодрживе метеоролошке станице како би у реалном времену пратили промену метеоролошких елемената. Током следећих радионица и ученици ће учествовати у склапању „Метеогеџета“, односно самоодрживе метеоролошке станице коју ће тестирати у дворишту Научног клуба и прикупљене податке обрадити и анализирати. Пројектне активности подразумевају и радионице на којима ће ученици имати прилику да присуствују предавању Немање Миловића, оснивача портала „Клима 101“, који ће говорити о климатским променама и његовој идеји о покретању првог портала на српском који се бави климатским променама. Пројектни задатак захтева и тимски рад, па ће једна група  ученика имати задатак да  креира сајт на некој од бесплатних платформи, а друге  ће учествовати у писању чланка о пројекту „метеогеџет“ и анализиране податке представити другим ученицима.
У пројекту учествују ученици ЕТШ "Никола Тесла", Прве нишке гимназије "Стеван Сремац" и Угоститељске школе. Аутор пројекта и реализатор активности је Никола Младеновић, мастер инжењер заштите животне средине.

Honeyview DSC02183 Honeyview DSC02191
Honeyview DSC02189 Honeyview DSC02203a
Honeyview DSC02207 Honeyview DSC02214

Обавештење о промени назива установе:

На основу Одлуке Скупштине Града Ниша бр.06-947/2022-1-02 од 02.11.2022. године установа је променила назив у Центар за стручно усавршавање.

_______________________________________

Уплата котизације на ж.р.:
840-31500845-37

  • :
  • :

НАЈАВА ДОГАЂАЈА

  • 1
min prosvete nauke zavod za unapredjenje
zavod za vrednovanje mreza copy
CPN                                        

Мрежа РЦ/ЦСУ Србије 
cacak kanjiza kikinda Kragujevac Krusevac Leskovac
Sabac Smederevo Uzice Novi Pazar Knjazevac 1